Sträckmetall_korg_pennställ

Kontorsmaterial av sträckmetall

Den metall som kanske har allra flest användningsområden är sträckmetall. Denna produkt kan skapas med flera olika maskstorlekar för att användas i kontursutrustning eller olika former av galler. Vissa använder sträckmetall till konstprojekt och möbler – nästintill obegränsade användningsområden. En annan viktig metod är formsprutning som kan användas för framställning av plastdetaljer.

Sträckmetallen skapas genom stansning av utsträckt metall som kommer från rulle som sedan blir formklippt. Fördelen med sträckmetall är att det är väldigt konstandseffektivt. I princip kommer ingen del av metallen att gå till spillo i tillverkningsprocessen. Dessutom är den mycket slitstark. Från 1 kvadratmeter plåt kan man få upp till 20 kvadratmeter stäckmetall. Själva maskorna har en romboid form. Andra typer av maskor förekommer också – det är upp till designern att avgöra.

Vid framställningen av sträckmetall finns flera mått att ta hänsyn till. Exempel på dessa är masklängd, stegbredd och materialtjocklek samt den totala sträckmetallens bredd. Dessa olika dimensioner gör att sträckmetallen för olika egenskaper beroende på användningsområde.

När sträckmetallen blivit framställt återstår den slutliga ytbehandlingen. För att spara pengar kan man välja att få den helt obehandlad, men det är inte lämpligt i alla situationer. Bland de ytbehandlingar som finns tillgängliga är varmförzinkning och pulverlackering en av de vanligaste. Detta används oftast till galler eller skyddsnät då det kan vara trevligt att ha lite färg. Man kan också få sträckmetall som är rostfri, eller i aluminium. Det går också att ta fram formverktyg i nämnda material.

Det går givetvis att göra sträckmetall med andra sorters efterbehandlingar för specialprojekt. Ibland ska de plattvalsas, skäras bockas eller svetsas. Alla dessa moment kräver en viss erfarenhet och kunskap. Därför är det viktigt att ta kontakt med ett företag som har goda kunskaper inom tillverkning av sträckmetall.

Sträckmetall kan också användas som maskinskydd för de verkstadsmaskiner som riskerar att skadas under arbetets gång. Ett maskinskydd kan också vara bra att använda om det finns risk för personskador vid kontakt. I dessa fall behövs också en expert som både kan tillverka maskinskyddet och svetsa fast det på maskinen.

JH Tidbecks AB är experter på trådbockning som också är ett av de arbetsmoment som kräver expertkunskap. Med hjälp av denna metod går det bland annat att framställa trådhyllor för butiksinredning. De verksamheter som säljer specialprodukter behöver också specifikt utformade ställ att förvara sina produkter i. Fteknik i Gislaved AB är väldigt duktiga på verktygstillverkning för framställning av formverktyg.

No comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>